wtorek, 27 września, 2022
Strona głównaZdrowieKiedy najlepiej kisić kapustę? W jakiej fazie księżyca?

Kiedy najlepiej kisić kapustę? W jakiej fazie księżyca?

Czy jest jakaś szczególna pora roku, która jest optymalna na robienie kiszonej kapusty?

Czy jest jakaś szczególna pora roku, która jest optymalna do przygotowywania kapusty kiszonej? To pytanie często zadają sobie osoby, które lubią smak domowej kapusty kiszonej. Poniżej przedstawiamy pytanie od jednego z czytelników.

Dlaczego więc ta sama kapusta kiszona, zrobiona według tego samego przepisu i w tym samym pojemniku, raz wyszła chrupiąca i pyszna, a tydzień później zupełnie gniotła i uznaję ją za nieudaną? Co może sprawić, że ta sama kapusta smakuje i jest tak różna w smaku?

Aspekty produkcji kapusty kiszonej

Kapusta kiszona jest pokarmem bogatym w składniki odżywcze, ponieważ po prostu ma mniej kalorii i wzmacnia układ odpornościowy. Zawarte w niej mikroelementy poprawiają i wspomagają trawienie w organizmie, oraz obniżają poziom cholesterolu. Włączenie kapusty kiszonej do diety, nawet w postaci smażonej, jest korzystne dla zdrowia. Oprócz już wymienionych właściwości, kapusta kiszona posiada jeszcze inne:

  • Spożywanie jej poprawia stan skóry.
  • Istnieje nadzieja, że leczenie to może poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
  • Regularność skurczów mięśnia sercowego ulegnie poprawie dzięki korzystnym właściwościom kapusty kiszonej.
  • Wspomaga ona proces odchudzania.
  • W efekcie złagodzone zostaną zaparcia.

kiszenie kapusty

Po co w ogóle robi się kapustę kiszoną?

Kiszona kapusta jest nie tylko pyszna, ale ma też charakterystyczny zapach i dużą zawartość składników odżywczych. Kiszenie warzyw przekształca je w potężne źródło witamin i minerałów, dzięki czemu stanowią one wspaniałe uzupełnienie naszej diety. Witaminy B, C i E oraz naturalne przeciwutleniacze znajdują się w kiszonej kapuście i innych piklach. Rozwój bakterii w kapuście kiszonej sprawia, że jest ona doskonałym źródłem probiotyków, które mogą wzmocnić system odpornościowy organizmu i zapobiec chorobom. Ponieważ 80% komórek układu odpornościowego znajduje się na ścianach jelit, jedzenie kiszonych ogórków ma dobry wpływ na wszystkie układy naszego organizmu!

Kiedy należy kisić kapustę? W jakiej fazie księżyca najlepiej kisić kapustę?

Kapustę kiszoną można kisić w dowolnym czasie, ale niektórzy uważają, że najlepszy czas na to jest w pierwszej fazie księżyca, czyli w kwadrze owocowej, a zwłaszcza w dni najbliższe pełni. W rezultacie otrzymamy twardą i chrupiącą kapustę. Aby zapewnić sobie jeszcze więcej szczęścia, przygotuj domowe wyroby zgodnie z fazami księżyca!

Jak kisić kapustę?

Aby rozpocząć proces kiszenia kapusty, należy ją umyć, podzielić i poszatkować. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pojemnika, w którym kapusta będzie kiszona. Do tego celu można wykorzystać plastikowe wiaderka, ceramiczne garnki, drewniane beczki oraz beczki kamionkowe. Tylko jeśli pojemnik jest szczelny i sterylny, można w nim przeprowadzać proces fermentacji.

Na co należy zwrócić uwagę podczas kiszenia dobrej kapusty?

Na przeprowadzenie tej procedury potrzeba około 10-12 dni. Przez pierwsze kilka dni pojemnik z kapustą powinien być przechowywany w temperaturze pokojowej. Kilka dni później jej objętość zacznie się zwiększać. Aby uwolnić gaz, który nagromadził się w pojemniku, należy zrobić w kapuście otwory. Używając uprzednio wyparzonego tłuczka, należy ugniatać kapustę raz dziennie, aż do zakończenia procesu kiszenia. Stosując tę metodę, można uchronić kapustę kiszoną przed rozwojem pleśni. Jak kisić kapustę? Wlej sok do wyparzonych wcześniej słoików i przechowuj je w lodówce lub innym chłodnym miejscu, jeśli przestaną działać.

Sprawdź również:

Popularne:

Czy jest jakaś szczególna pora roku, która jest optymalna na robienie kiszonej kapusty? Czy jest jakaś szczególna pora roku, która jest optymalna do przygotowywania kapusty kiszonej? To pytanie często zadają sobie osoby, które lubią smak domowej kapusty kiszonej. Poniżej przedstawiamy pytanie od jednego z czytelników. Dlaczego...Kiedy najlepiej kisić kapustę? W jakiej fazie księżyca?